Take IT Away Blog

Her finder du "take aways" omkring IT, så som IT-sikkerhed, Tips & Tricks, Office365, Cloud, Outsourcing og mere teknisk nørderi. God fornøjelse.

Alle artikler

Checkliste: 13 gode råd om IT-sikkerhed (infografik)

IT-sikkerheden er lav i mange virksomheder

Hver dag udsættes masser af virksomheder for IT-kriminalitet, fordi deres IT-sikkerhed desværre ikke er høj nok. Faktisk blev hele 73% af danske virksomheder ifølge en undersøgelse ramt eller forsøgt ramt af et cyberangreb i 2017. 

Men heldigvis kan du nemt selv højne IT-sikkerheden. Få overblikket over hvad du selv kan gøre med vores checkliste med 13 gode råd om IT-sikkerhed, som du kan implementere nu og her: 

13 råd grafik skærmDesværre har mange virksomheder hverken et højt sikkerhedsniveau eller en plan for at sætte ind, når de bliver ramt. Selvom de i bund og grund godt ved, at det vigtigt. Men for mange kan IT-sikkerhed virke så kompliceret eller uoverskueligt, at det ender med, at der intet bliver gjort. 

Brug disse 13 gode råd om IT-sikkerhed og I er allerede meget langt:

Gode råd omkring jeres adfærd:

1) Lås altid skærmen, når du forlader den

Også når du bare lige skal ud at tisse, ud til printeren eller hente en kop kaffe.

 

2) Klik ikke på suspekte links

Det kan ikke siges ofte nok: klik ikke på suspekte links - især ikke fra personer, du ikke kender. Den slags mails er ofte phishing, hvor kriminelle forsøger at få dig til at udføre en handling, så de kan narre oplysninger fra dig.

Ved nogle phishing-mails er det nok, at du bare klikker på linket. Her bliver der lagt et program på din computer, som kan hente fortrolig information så som adgangskoder m.m. 

 

3) Del ikke flytbare medier

Del ikke flytbare enheder så som USB-stick og harddiske med andre, da de nemt kan smittes med virus. 

 

4) Vær opmærksom på sociale medier

Sociale medier kan være meget underholdende at være på, men de er desværre også en legeplads for IT-kriminelle. Her er det meget nemt at sprede virus fra netværk til netværk. 

Undlad derfor at åbne og klikke på filer og links du modtager via Messenger, Facebook og andre sociale netværk, hvis du ikke er 100% sikker på, at det ikke indeholder virus. 

 

5) Udvis sikker adfærd online

Det er selvfølgelig ikke kun når du tjekker din e-mail, dine chatbeskeder eller dine sociale medier, at du skal være skeptisk. Det samme gælder for hjemmesider, der på overfladen ser ok ud, men som ved et nærmere eftersyn strider mod god etik. Kan du f.eks. ikke helt se, hvor varen eller servicen kommer fra? Eller er siden ikke sikkerhedskrypteret med HTTPS i browserbaren, så information ligger åben? Så indtast ikke dine oplysninger. 

Læs mere om HTTPS og sikkerhedscertifikater her.

 

Gode råd omkring programmer:

 

6) Opdater programmer og systemer jævnligt

Hvis dine programmer har sikkerhedshuller, er det de IT-kriminelles vej ind i din computer og jeres fortrolige informationer. Desværre udnytter IT-kriminelle huller i systemer og programmer. Netop derfor er det så vigtigt at opdatere til de nyeste systemer, så det bliver sværere at hacke sig ind i dem. 

Hvis dine programmer så som Microsoft og Adobe foreslår en opdatering, så sig ja til dem - også selvom du har travlt og lige er i gang med noget andet vigtigt. Opdateringerne er nemlig med til at lukke sikkerhedshuller i systemet.  

I mange programmer kan du slå en automatisk opdatering til. Spørg din IT-ansvarlige, hvis du er i tvivl om hvordan. 

 

KONTAKT OS


 

7) Anvend kun software som din leverandør supporterer

Hvis et af dine programmer ikke længere understøttes af leverandøren, så hold straks op med at bruge det. Der er som regel en god grund til, at programmet ikke længere opdateres eller vedligeholdes. Måske er det forældet eller for besværligt at holde sikkert. Kontakt din leverandør - eller Google - og find et opdateret, sikkert og ofte bedre alternativ. 

 

8) Fjern unødvendige programmer

I forlængelse af ovenstående: har du programmer, du ikke længere bruger, så fjern dem. Dermed undgår du, at de forældes, uden at du får besked. 

 

9) Brug altid betalt sikkerhedssoftware

Du skal altid benytte sikkerhedssoftware på din computer. Sikkerheds-software omfatter:

 • automatiske softwareopdateringer
 • antivirusprogram
 • firewall
 • spamfilter
 • phisingfilter
 • antispyware
 • trafikfiltrering
 • Blokering af utroværdige hjemmeside (kun i de betalte versioner) 

Så er din computer godt beskyttet. De fleste programmer opdateres automatisk, så du ikke skal tænke på det. 

OBS:

Du skal IKKE vælge de gratis tjenester. Disse har ikke Internet Security med og det betyder, at de ikke blokere for suspekte hjemmesider. Kontakt os, hvis vi skal hjælpe din virksomhed med at finde den rette løsning. 

 

KONTAKT OS

 

Gode råd om virksomhedens IT procedurer

 

10) Brug altid backup 

I skal altid sørge for at få sikkerhedskopieret virksomhedens data. Alt det, som din virksomhed ikke kan tåle at miste, skal der laves backup af. Det kan være alt lige fra kundeoplysninger til økonomi og produkt-hemmeligheder og alt derimellem. For tænk nu, hvis uheldet er ude, og I mister disse data. Hvor lang tid, kan jeres virksomhed så køre uden dem? 

Backuppen kan placeres flere steder, så som på eksterne drev eller i en cloudløsning, fx. hos en ekstern IT-partner som Hostnordic. 

 

11) Hav en IT-sikkerhedsplan

Hvis din IT går ned, kan det have alvorlige konsekvenser i form af mistet omsætning, troværdighed og data. Derfor bør I have en IT-sikkerhedsplan, så I  helt konkret ved, hvad I skal gøre, hvis situationen opstår. 

 • Hvad skal den enkelte medarbejder gøre, hvis der er mistanke om et IT-angreb? 
 • Hvem ringer I til? 
 • Hvordan bruger I sikkerhedskopien?
 • Hvor hurtigt får I sikkerhedskopien op at køre? 

 

12) Krypter det trådløse netværk

Sørg for at kryptere din virksomheds trådløse netværk, for at beskytte jeres data. Også her er det vigtigt at have en af de nyeste og bedste firmwareopdateringer, så hackere ikke kan få adgang. 

Adgangskoden til dit trådløse netværk skal også være stærk og dit netværksnavn bør være anonymt. 

 

13) Brug altid et sikkert password

Uanset om det er til selve computeren, netværket eller jeres systemer, så bør I altid vælge stærke passwords, der er svære at gætte. 

 

Så hvad gør du nu? 

Det bedste I kan gøre for at optimere IT-sikkerheden internt er, at uddanne alle medarbejdere i hvordan de minimerer risikoen for infiltrering af virksomhedens IT-systemer - for ofte er det en enkelt medarbejders klik på et forkert link, der lægger hele virksomhedens IT ned. 

Tag fat i din IT-ansvarlige eller team op med en professionel IT-partner, for at optimere sikkerheden. 

 

Bliv ringet op

 

 

Relaterede artikler

Hvad koster et SSL-certifikat?

56 tips til databeskyttelse: sådan holder du IT-kriminelle væk fra websites & data i 2019

Her får du 56 tips omkring databeskyttelse til at hjælpe dig med at beskytte dit website, mobile enheder, data og passwords som Alcatraz. At holde sine passwords og personlig information sikkert og beskyttet har længe været en høj prioritet for virksomheder. Derudover er det blevet mere og mere nødvendigt, at virksomheder og website-ejere retter sig efter rådene omkring databeskyttelse og bruger sund fornuft for at holde deres website og deres data sikre. For den økonomiske indvirkning af cyber-kriminalitet er signifikant og desværre støt stigende (1). 

"Collection #1" lækagen eksponerer 773 millioner email-adresser

Verdens største datalækage på the dark web